Hvilket webshop system skal du vælge til nethandel?

Når det gælder nethandel er der ualmindelig mange forskellige webshop systemer at vælge imellem. Men den første overvejelse du skal gøre dig er at finde ud af, om din webshop skal være “hosted” eller om du vil benytte dig af et Open Source system.

Skal jeg vælge et hosted webshop system eller et open source webshop system?

 

Forskellen ligger i, at ved en hosted webshop står en virksomhed bag systemet og forlanger et fast månedeligt beløb for, at du kan bruge det til nethandel. Det betyder også, at koden bag systemet er svær at ændre og ønsker du derfor ændringer, er der ikke den samme fleksibilitet som ved et open source system. Det leder os hen til nogle af fordelene og ulemperne ved en open source webshop. Her kræver det nemlig, at du langt hen af vejen selv står for at holde din shop opdateret. Det kan du betale dig fra, hvis du benytter en hosted webshop. Det betyder også, at du ejer alt kode selv på hjemmesiden ved en open source webshop, og i sidste ende giver det den største fleksibilitet

Her er 5 gode bud på de bedste webshop systemer til nethandel

 

 

Shopify webshop system

Shopify

Shopify er gået hen og blevet en af de mest populære platforme til nethandel. Det er en hosted service og prisen er 29 dollars om måneden for den mest basale webshop. Brugerfladen er simpel at navigere rundt i, og adminpanelet er nemt og intuitivt. Da det er en hosted løsning, har det selvfølgelig også sine begrænsninger. Det kommer især til udtryk ved checkout siden, der ikke er mulig at ændre. Deres betalingsmodul er nemt at sætte op, og her betaler man 2,9 procent per betaling plus et mindre gebyr.

Shopify tilbyder også en lang række apps der kan hjælpe dig med at skalere din webshop. Her kan man bl.a. vælge imellem SEO plugins, Social medie plugins der kan finde frem til hvilke følgere der konvertere til salg og mange flere. Med over 1000 forskellige plugins, kan det dog hurtigt virke uoverskueligt.

 

 

Bigcommerce webshop system

Bigcommerce:

Bigcommerce er ligesom Shopify en hosted webshop til nethandel. De hoster tusindevis af webshops og har igennem tiden haft transaktioner for mere end 9 milliarder dollars. BigCommerce tilbyder en lang række værktøjer der kan hjælpe dig godt på vej mod en succesfuld webshop. De tilbyder 83 forskellige temaer du kan vælge imellem. Desværre er kun 7 af dem gratis og herefter koster et tema fra 145 dollars til 235 dollars. Set i forhold til Shopify halter de dermed en lille smule bagefter.

BigCommerce tilbyder 4 forskellige pakker, hvor priserne starter fra 30 dollars og opefter. Derudover har de ingen transaktions gebyrer! Det gælder for alle deres pakker. Man skal selvfølgelig betale for kreditkort gebyrer og disse afhænger af hvilken betalingsløsning der benyttes. Dog sættes der en begrænsing på hvor meget du må sælge for årligt. Overskrider du denne grænse, skal du opgradere din pakke.

En anden egenskab der er værd at bemærke, er deres “Abandoned cart” funktion. Den er utrolig nem at sætte op og giver dig mulighed for at oprette op til 3 automatiseret emails, hvis en kunde har forladt din hjemmeside i sidste øjeblik uden at foretage et køb. Andre webshop systemer tilbyder de samme funktioner, men de er ofte kompliceret. Det er en utrolig nem måde at generere en lille smule ekstra salg.

 

 

Squarespace webshop system
Squarespace:

Squarespace er det mest simple system du finder på denne liste. Grunden til at den får lov til at komme med, er dens brugervenlighed. Her får man en fuld funktionsdygtig hjemmeside til nethandel, uden at man behøver at kende en eneste kode inden for webdesign. Systemet er henvendt til den lille forretning og kan drives hjemme fra soveværelset. Det betyder selvfølgelig også, at der er masser af steder, hvor systemet ikke kan følge med i fht. konkurrerende løsninger. Bl.a. er der ikke mange muligheder inden for SEO (Search Engine Optimization” eller CRM (Customer Relation Management).

 

 

Magento webshop system

Magento:

Magento er en platform der har eksisteret i næsten et årti. Det er formentlig et af det mest benyttet inden for større virksomheder der har nethandel. Systemet er et levende bevis på den brugeroplevelse man kan forvente, når det er udviklet uden at tænke over brugeroplevelsen. Jeg vil derfor sjældent anbefale, at man udvikler en webshop til nethandel med Magento som backend system. Det er et utroligt kompliceret system og udvikler timer er derfor også dyrere, når man begynder at skulle videreudvikle på webshoppen.

Der findes dog også eksempler på situationer, hvor det giver mening at benytte Magento. Forventer man at have et kæmpe lager og flere tusinde varer, kræver det et system der er gearet til det. Selvom brugerfladen er i bund, har udviklerne bag systemet igennem årene formået at udvikle en stabil platform. Ofte har man heller ikke alle varer på eget lager ved større hjemmesider til nethandel. På trods af at det kræver mange udvikler timer, er det muligt at opsætte automatisk lagerføring med producenter og andre webshops.

Overordnet er det dog ikke et anbefalelsesværdigt system til nethandel. Systemet som standard er langsomt, og selvom det er muligt at optimere ved at rode rundt med cachen og indstillinger, burde det ikke være nødvendigt. Langt de fleste ville kunne klare sig med en anden platform, der er nemmere at navigere rundt i.

 

 

WooCommerce Webshop system

WooCommerce

WooCommerce er i sig selv ikke et køreklar sytem til nethandel. Det er derimod et ekstra plugin udviklet til WordPress. WordPress er et open source system, hvilket vil sige at enhver har mulighed for at udvikle nye plugins og extensions. Det er dermed brugere og udviklere over hele verden der skaber systemet. Denne tilgang har skabt et af de mest populære CMS systemer nogensinde og er med til at give nærmest uendelig antal af muligheder.

Alt hvad der kan ændres i WordPress kan også ændres i WooCommerce, og man har adgang til flere tusinde forskellige temaer, eller man kan vælge at bygge et op fra bunden. De fleste funktioner findes formentlig allerede som et plugin, men skulle man have brug for en funktion der er special tilpasset din webshop, findes der et hav af udviklere der står klar til at hjælpe.

Da WooCommerce skal køres igennem WordPress, får man desuden også alle fordelene ved at have en hjemmeside bygget op i WordPress. F.eks. er hele blog funktionen utrolig brugbar til at skabe mere trafik til din hjemmeside.

Når det kommer til betalingssystemer kan man også være sikker på, at den leverandør du har valgt, også understøtter WooCommerce. Det er en af de mest populære systemer, så leder man efter plugins eller betalingssystemer, vil de stort set altid være tilgængelige til WooCommerce.

I Woocommerce er det desuden muligt at integrere abonnementsbetalinger. Dette gøres ved hjælp af et extension kaldet “WooCommerce Subscription”. Hos webshoppen Undy er det den løsning man har valgt. De sælger underbukser på abonnement og varetager alle deres kunder igennem Woocommerce Subscription.

 

 

Konklusion

Har du planer om at drive en helt standard webshop med helt ordinære funktioner, er det uden tvivl en god løsning at vælge enten Shopify eller BigCommerce. Set i forhold til open source webshops, er brugervenligheden som admin en smule bedre, og det kræver ikke den store tekniske baggrund at styre webshoppen. Har man dog ambitioner om at få en succesfuld forretning op at stå, vil man muligvis være begrænset af en “hosted” løsning. Her er Magento eller WooCommerce et mere sikkert valg. Men jeg vil på det kraftigste advare imod at benytte Magento. Det skyldes flere grunde. Udviklere er dyrere og systemet er alt andet lige mere kompliceret at finde rundt i. Men man kan ikke komme uden om, at det er et mere stabilt system. Men de fleste webshops vil aldrig have mere end 1000 produkter, og her er WooCommerce uden tvivl den bedste løsning. Har man derfor ikke en fast ansat udvikler eller et kæmpe budget, så er Magento ikke en god løsning for dig.