Hvad er canonical & canonical link?

Det betyder at man oplyser søgemaskiner, her især Google om at en side er identisk til en anden side på ens hjemmeside. På denne måde undgår man Google identificere at de to sider er ens (duplicate content) og straffer ens hjemmeside og at der ikke bruges unødigt af Googles crawl budget på ens hjemmeside.

Canonical sider
Jannik Lauge Jensen
Jannik Lauge Jensen

SEO-Specialist
Skrevet 25-05-2023

Hvad vil det sige at en side er canonical?

At lave en side canonical, er at sige til Google at den enten er en tro kopi eller en meget nær kopi, af en anden side eller (i de meget få tilfælde) at du hellere vil have at et trafik fra en side, bliver samlet under en bestemt URL. 

F.eks. hvis du vil fortælle Google, at du hellere vil have trafik fra www.dinhjemmeside.dk/sko-med-hvide-snørrebånd, ind på www.dinhjemmeside.dk/sko-med- snørrebånd. Vi anbefaler ikke at gøre det og i stedet holder dine landingssider så specifikke som muligt.

Hvad kan man bruge canonical URL til?

I backend styrer du alting ved din hjemmeside. Det er også her at du specifikt kan kode og i WordPress tilfælde, hente plugins, der tilføjer eller ændrer i koden. På denne måde kan du få ønskede funktioner på din hjemmeside, fjerne uønskede og lave hjemmesiden efter dine behov.

Hvorfor kan man have to sider, der er et kopi af hinanden?

Der kan være grunde til at der er behov for to sider der er ens. Det kan f.eks. være hvis siderne er næsten ens og Google vurderer at de er for ens, at man benytter sig af en gammel struktur, med en dyb brødkrumme, hvor endepunktet er den samme udseende side, men forskellige rejser . Det kan også være at især WordPress laver en alternativ version, igennem et andet URL, det er desværre et af ulemperne ved WordPress.

Hvorfor gør man en side canonical?

For at undgå en straf af Google for “duplicate content” og for at sikre at Google bruger dets crawl budget mest effektivt, når det besøger hjemmesiden. Den ignorerer nemlig canonical pages, efter de er registreret og springer den over automatisk.

Kan Google selv bestemme at en side er canonical?

Ja, hvis du ikke udfylder canonical pages, så gør Google det bare selv og ikke altid efter den hensigt du gerne vil have. I Google Search Console, kan du se om Google har gjort det, ved at kigge i menuen under sider. Hvis der er en rubrik der siger “Dublet. Google har valgt en anden kanonisk side end brugeren”, så har Google selv besluttet sig for en canonical side. Sørg for at disse er det du ønsker eller ændrer det manuelt selv, for at håbe at Google lytter til ændringen.

 

Hvordan gør man en side canonical i WordPress?

Den nemmeste måde er at hente et SEO værktøj og gå ind på siden, der er en kopi af en anden. Under avanceret i SEO menuen for den side, kan du indsætte et link i feltet, der oftest hedder canonical link, til den side du betragter som den “originale udgave”. 

Du kan læse igennem linket hvordan du arbejder med SEO, her går vi ud fra at du allerede har arbejdet med dette, da at gøre en side canonical er et emne under mere detaljeret teknisk SEO.

Canonical under avanceret i menuen