Hvad er NoIndex?

NoIndex er en kommando, du kan opstille for en eller flere sider på din hjemmeside, der fortæller søgermaskiner, at de ikke skal indeksere (vise) den side, du har sat til noindex, som et søgeresultat. Dette gøres oftest igennem et SEO værktøj så som Rank Math eller YoastSEO, som selv lægger et tag i https headeren af den pågældende side, der fortæller en søgemaskine, at den skal ignorere siden. 

Hvad er NoIndex
Jannik Lauge Jensen
Jannik Lauge Jensen

SEO-Specialist
Skrevet 23-02-2023

Hvordan virker NoIndex?

NoIndex er en lille “regel”, du kan sætte i toppen, som foreslår søgemaskiner, at de ikke skal indeksere den eller de sider, du har markeret som NoIndex.

Du kan bruge det på en hjemmeside ved enten at finde SEO menuen (ofte under “avanceret” i backend), eller i tilfælde af WordPress, ved at dowloade et SEO plugin og igennem den vælge at NoIndex en side. 

NoIndex i YoastSEO

Over ser du menuen i Yoast SEO. Den øverste er indstillingen for NoIndex og den under (med checkmærket i “yes”) er indstillingen for NoFollow.

Skal man bruge NoIndex?

Ikke rigtig. Før i tiden kunne det have langt større indflydelse at skjule en side med NoIndex, hvis der ikke var arbejdet med SEO på siden eller den ikke var relevant. 

Du kan vælge NoIndex til at begrænset antal sider, som f.eks. Google ikke skal bruge sit crawl budget på, hvis siden ikke er relevant at vise på Google og for dine besøgende/kunder.

Men det er sjældent, at sider du ikke vil have Google bruger crawl budget på, er særligt tunge, og tager lang tid at crawle.

Hvornår skal man bruge NoIndex?

Har du en del af din side, der kræver login? Så kan du vælge at NoIndex siderne, men her kan det måske være relevant for folk, der har et login, at kunne finde siden alligevel igennem Google. 

Det er bedre at bruge NoIndex, hvis du f.eks. er i gang med at lave en ny version af en side i live tilstand eller har en test side, hvor du ændrer ting på. Det er meget få tilfælde nu til dags, hvor NoIndex virkelig er relevant for hjemmesider af normal størrelse.

Læser Google så ikke min side, hvis den er en NoIndex?

Jo, Google læser stadig siden, selvom den er NoIndex. Den vises bare ikke på Google som resultat. Nogle hjemmesider kan med fordel skjule deres kurv og kasseside, hvis den laver et unikt link hver gang, at nogle lægger i kurv og går til kassen. Dette vil kunne ses igennem Google Search Console, hvis det er tilfældet.

Kan man bruge NoIndex andre steder?

Ja, igennem filen robots.txt i din servers filhåndtering eller igennem dit SEO værktøj kan du opsætte regler for NoIndex.